kontaktinfo: webmaster@organet.se
Startsida Trendspaning Sport Kultur & Nöje Sex & Samlevnad Debatt Ledare
Hälsa & Skönhet Vett & Etikett Vetenskap Insändare Horoskop Jobbannonser Arkiv & Länkar

Insändarsidan


Kan ånga göras till en mobiltelefon?

Undrar Karin Oskarzon och kompisen Linda

Svar: På sätt och vis. Ångtrycket stod förr för kommunikation. Ångbåten signalerade t ex sin kurs på 273 grader med 273 korta ångsignaler. Inne i hamnarna blev det, som ni förstår, ett väldigt tutande när alla ångbåtar skulle ange sina kurser. Ångloken hade bara behov av att styra framåt. Kraftig sidostyrning var förbjuden! Ångvisslan ljöd kort vid övergångar och före kurvor. Mitt svar till er Karin och Linda är: Rent teoretiskt ja. I praktiken nej. Ni måste ha ett ånglok.

I. Kianto, signalteknisk revisorKan man välja kung?

Bartil Karlsson, pensionerad metallarbetare

Svar: Nuvarande kungen är faktiskt vald. Det började med en Karl Johan som invandrade från Frankrike i början av 1800-talet och anvisades säng i Stockholms slott. Sedan har det fortsatt med samma boende i cirka åtta generationer. Alla anses vara nära släkt med varandra. Hyresavtalet gör det svårt att välja om kung. Hyresgästens lagliga skydd gäller i generationer. En ombildning av slottet till bostadsrätt löser inte heller problemet.

I. Kianto, successionsteknisk revisor


Kan man ändra på tunnelbanan?

Louisa Palm, åker mest på den Bruna linjen

Svar: Normalt sett inte. Om man är många kan man gå samman och utföra en så kallad spåromläggning. Det kan dock kräva ingrepp i naturen och sprängningsarbeten. Risken finns att arbetena orsakar förseningar för andra resenärer, så starta helst inte någon spåromläggning under rusningstrafik. Observera att bygglov krävs av dig.

I. Kianto, byggteknisk revisor


Vad händer med vattenräkningen vid en storbrand?

E. Larsson, pensionerad brandman

Svar: Normalt är det taxeringsinnehavaren som betalar. Om den inte finns, exempelvis inte har hunnit ut ur det brinnande huset, är det andra som får räkningen. Handlar det om väldigt mycket vatten, är det brandkåren som betalar. Det är ju den som har hällt ut allt och blött ner omkring sig.

I. Kianto, brandteknisk revisor


Får vem som helst utföra en husrannsakan?

Svar: Absolut inte! Endast auktoriserad polisman får göra det, men först krävs ett domstolsbeslut. Om polisen inte hinner eller vill, får husrannsakan utföras av privata företag, så kallad hemtäckt. Endast ett vapen per person får medföras, dock ej kulspruta eller granatkastare.

I. Kianto, polisteknisk revisor


Jag har hört att bukfetma ger kan ge tidig demens, stämmer det?

Allan Broms

Svar: Det stämmer inte alls. Själv väger jag 105 kilo och har ett midjemått på 128 cm. Jag går nu mot de sjuttio, men ingen av mina kolleger eller vänner har öppet velat påstå att jag är dum i huvudet. Fortsätt du att snaska i dig.

I. Kianto, medicinteknisk revisor


080401
Om Elvis

Redaktionen får många frågor kring den legendariske sångaren. Tyvärr kan vi inte besvara alla – vi är väl för fan ingen frågespalt. 

Förlåt att det inte låter klokt, men jag undrar fortfarande över Elvis. I alla år har det talats om att han kanske inte är död. Många säger sig ha sett honom i snabbköpet, på lyxhotell eller mött honom på små öar i Västindien. Vad är egentligen sant? Lever han, spelar han fortfarande?

Elvis forever


 Vad hade Elvis för grad vid sin militärtjänst i Tyskland?

”Slagit vad om Corporal” 


Läste i doktorsavhandlingen (finns på nätet) om det svenska popbandet Doctor Rubber, att Elvis ska ha uppträtt med dem på Nalen i början på 60-talet. Är det verkligen sant? Skulle Elvis ha tid att komma till Sverige och sjunga tillsammans med ett då rätt mediokert pojkband. Finns det möjligen någon inspelning? Doctor Rubbers medlemmar är väl riktigt gamla nu, men kanske någon lever och kan svara.

Magnus U, själv musiker


För i helvete, givakt! Läser om alla fantasier som sprids kring Elvis Presley. Vettlöst och uselt! Han dog 1948 i Berlin under tiden då Sovjet blockerade staden och vi upprättade luftbron som räddade Berlin. Jag stod själv bredvid Presley på skjutbanan när han sköt sig själv . Den militära utredningen hemligstämplades. Tragiskt. Han kunde ha blivit en världsstjärna.

Teodore S Olsen senior, f d major i US Army